HomeWat is DAI

Wat is DAI

Dai, wat is het

Specificaties voor Dai?

  • Afkorting: DAI
  • ERC-20 token
  • Totale voorraad: 7,257,895,225

DAI is een gedecentraliseerde cryptocurrency, gecreëerd en gereguleerd door Maker DAO. De waarde is gekoppeld aan één Amerikaanse dollar, waardoor het een stablecoin is. In juli 2021 waren er ruwweg 5,5 miljard Dai in omloop, waarmee het de op drie na grootste stablecoin is qua marktvolume.

Hoe blijft DAI een stabiele coin?

Mede bepaald door vraag en aanbod. Wanneer de DAI-prijs onder de nominale waarde van 1 USD daalt, verhoogt Maker DAO de rente op de leningen, waardoor de klanten gestimuleerd worden om hun Dai te verkopen en hun leningen af te sluiten. De geretourneerde Dai worden vernietigd, wat het aanbod beperkt en zo de prijs opdrijft. Omgekeerd werkt dit wanneer DAI duurder wordt dan 1 dollar. Als eigenaars van het protocol kan Maker DAO bepaalde veranderingen aanbrengen in de Dai contracten. Zo kunnen ze aanpassingen doen aan onderpandratio's, of aan rentepercentages voor het lenen of opslaan van Dai.

dai
dai

Dai (DAI)

Price
0,932943

Is dit dan nog gedecentraliseerd?

Alle veranderingen die je aanbrengt in slimme contracten zijn zichtbaar voor alle blockchain deelnemers. Vandaar dat Dai de transparantie en betrouwbaarheid van blockchain in zijn geheel overneemt.

Huidige koers

Dai (DAI)
0.05%
$ 0.998869
$ 0.000499
⇣ 0.998869
23 Jun
⇡ 0.999991

Waarom is Dai populair?

Simpel gezegd, DAI is gedecentraliseerd en slimme contracten kunnen met elkaar interageren. Dit geeft grond aan wat composability wordt genoemd in DeFi. Samenstelbaarheid is de mogelijkheid voor applicaties en protocollen om met elkaar te interageren. Dit gebeurt op een permissie-loze manier. wat betekent dat? ze interageren en maken gebruik van elkaars code. Ethereum smart contracts zijn een beetje als legoblokjes - je kunt ze gemakkelijk combineren en de interactie tussen verschillende projecten automatiseren.

Hoe is het ontstaan?

De uitgifte van nieuwe Dai tokens wordt geregeld door de MakerDAO en het Maker Protocol. Niet door 1 persoon dus.

Dai token staat bekend als een van de beste use-cases in de hele crypto-markt. Het wordt beschouwd als een essentieel instrument dat nodig is voor partnerprojecten. Het is noodzakelijk om het te integreren en ook waarde toe te voegen aan de klanten.

Waar draait DAI op?

Maker Protocol, dat draait op de Ethereum-blockchain, is de software die de uitgifte van DAI's regelt. Om de prijskoppeling aan de Amerikaanse dollar te behouden. Zo zorgt het Maker Protocol ervoor dat iedere DAI-token wordt gecovered door een passend bedrag aan andere cryptocurrencies. Als onderdeel van dit proces staat het Protocol iedere gebruiker toe om zijn crypto in een zogenaamde kluis - een smart contract op de Ethereum blockchain op te slaan. Dit contract dient als onderpand en een overeenkomstig bedrag aan nieuwe DAI tokens te slaan.

Maker

Bereken hoeveel Maker je krijgt voor je euro's

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 64,275.22
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,495.11
eos
EOS (EOS) $ 0.567492
cardano
Cardano (ADA) $ 0.385752
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 23.23
neo
NEO (NEO) $ 11.31
iota
IOTA (IOTA) $ 0.176341