HomeKennisBelastingen op crypto in België?

Belastingen op crypto in België?

Moet ik mijn crypto aangeven aan de belastingen?

Cryptomunten krijgen de laatste tijd weer heel wat meer aandacht. Voor vele beleggers dan ook de moment om in te stappen in de wereld van deze digitale valuta. Maar wat zijn de regels, hoe ga je hier mee om. Moet je het aangeven aan de belastingen en waar begin je? Dit zijn enkele van de vragen die bij heel wat mensen aan bod komen.

De regels in België staan nog niet helemaal op punt

Er gaat heel wat geld om in deze nieuwe financiële markten maar toch is er nog geen leidraad. Op Europees niveau maar ook in België ontbreekt het aan de nodige duidelijke regelgeving? Sinds 2017 bestaat er een soort wetgeving voor cryptomunten.

De fiscus in België is niet in de hoedanigheid om te bekijken hoeveel crypto iemand bezit. Het is dus aan de investeerder om de gerealiseerde meerwaarde aan te geven. Maar waar baseert men zich dan op?

Momenteel gaat men uit van 3 categorieën om dit op te splitsen

  • Beheren als een goede huisvader
  • Particuliere speculant
  • Professionele trader

Beheren als een goede huisvader

Indien u een klein deel van u privé vermogen investeert met de hoop om dit te zien stijgen op lange termijn. U hoeft hier dan geen belastingen op te betalen. Je moet kunnen aantonen dat je je crypto portfolio voor een langere periode actief hebt. Er is momenteel geen regel die omschrijft wat een deel van uw privé vermogen zou inhouden.

Wat met de particuliere speculant?

Handel je op regelmatige basis in cryptovaluta met het oog op snelle winsten en wens je deze winsten ook uit te cashen? Dan ziet men je als een speculant en zal je wel degelijk belastingen moeten betalen. De fiscus zal dit dan beschouwen als extra inkomsten. Je dient dit aan te geven bij “diverse inkomsten” Hier hanteert men een percentage van 33%

Professionele traders, de gevolgen?

Ben je een professionele trader of miner, dan val je in de zwaarste schaal van belastingen. Men ziet dit als een volwaardige beroepsactiviteit. U bent dan gebonden aan de verschillende wetten en regels waar alle zelfstandigen zich in België moeten houden. Het % van belastingen is hierbij ook afhankelijk van het inkomen dat je genereert uit deze activiteiten. Er worden percentages gehanteerd tussen de 25 en 50%

Zit je nog met vragen? Wellicht kan je boekhouder extra inzichten voorzien

Money exchange photo created by freepik.com

Meer kennis artikelen op cryptofacts bekijken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Populairste posts

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 23,200.22
ethereum
Ethereum (ETH) $ 1,586.42
eos
EOS (EOS) $ 1.08
cardano
Cardano (ADA) $ 0.382266
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 21.82
neo
NEO (NEO) $ 8.32
iota
IOTA (MIOTA) $ 0.229673