HomeNieuwsG20-watchdog beveelt regelgeving aan voor het monitoren en controleren van stablecoins.

G20-watchdog beveelt regelgeving aan voor het monitoren en controleren van stablecoins.

De toezichthouder van de G20 heeft een document van 62 pagina’s uitgebracht met de titel “Addressing the regulatory, supervisory and oversight challenges raised by ‘global stablecoin’ arrangements” (Aanpak van de uitdagingen op het gebied van regelgeving, toezicht en supervisie die door ‘global stablecoin’-regelingen worden opgeworpen), waarin een lijst van aanbevelingen is opgenomen die gericht zijn op monitoren en controleren van stablecoins. De belangrijkste doelstelling is het uitstippelen van een wereldwijde strategie voor de regulering van de activaklasse.

Wat zijn stablecoins?

Stablecoins of Stabiele munten zijn een nieuwe klasse van cryptocurrency. Deze zijn gekoppeld aan activa zoals fiatgeld en goud om de prijsvolatiliteit te minimaliseren. De bekendste hiervan is Tether. (USDT) Ze maken gebruik van blockchain-technologie en digitalisering om efficiënte binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen te verrichten. Als waardeopslag kunnen ze ook crypto transacties faciliteren. Hierbij handhaven ze een vaste prijs wanneer de belegger zich in en uit verschillende munten beweegt.

De lijst van 10 aanbevelingen van de FSB, die dinsdag is uitgebracht, onthult dat de centrale banken zich zorgen maken over de plannen van Facebook om Libra uit te rollen, een potentieel krachtige stabiele munt met de mogelijkheid om te concurreren met traditionele valuta’s in grensoverschrijdende transacties, waardoor de status-quo in gevaar komt.

Terwijl de financiële regels die traditionele betalingen en klantencontroles reguleren wel degelijk van toepassing zijn op stablecoins, waarbij bepaalde risico’s in verband met cryptoactiva aan de orde komen, heeft de FSB specifieke problemen met grensoverschrijdende stablecoins geïdentificeerd. De aanbevolen oplossing is de implementatie van een flexibele, grensoverschrijdende samenwerking die deze crypto-activa kan controleren.

Risico’s en aanbevelingen?

Om de kwetsbaarheden van stablecoins aan te pakken en ervoor te zorgen dat zij de financiële stabiliteit niet ondermijnen, beveelt de FSB aan dat de toezichthouders de bevoegdheid hebben om activiteiten die aan deze specifieke klasse van cryptoactiva zijn verbonden, te beperken of te verbieden.

De regelgevende instantie zegt ook dat de exploitanten van stablecoin risico’s moeten managen, operationeel veerkrachtig moeten zijn en maatregelen moeten nemen tegen cyberaanvallen en systemen om de financiering van het terrorisme en het witwassen van geld te beperken.

De aanbevelingen, die verwijzen naar de meest verhandelde cryptocurrency, de stablecoin Tether (USDT), en andere high-volume stable crypto assets zoals USDC, TUSD, PAX en DAI, zullen officieel worden gepresenteerd aan de leiders van de G20.

Monitoren en controleren van stablecoins een goede of slechte zaak?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

Populairste posts

bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 66,887.92
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,116.89
eos
EOS (EOS) $ 0.813416
cardano
Cardano (ADA) $ 0.482674
ethereum-classic
Ethereum Classic (ETC) $ 28.51
neo
NEO (NEO) $ 15.52
iota
IOTA (IOTA) $ 0.216175