Dit is een van die zeldzame keerpunten in de geschiedenis. De COVID-19 pandemie zal ons gedrag en onze samenleving ingrijpend veranderen. Veel instellingen zullen onder de loep worden genomen en, naar wij hopen, ten goede veranderen. Dit is hoe blockchain ons door deze pandemie helpt.
1. Identiteit, gezondheidsdossiers en gedeelde gegevens
Gegevens zijn de belangrijkste troef in de strijd tegen pandemieën. Als er nu al bruikbare gegevens bestaan, zitten die in institutionele silo’s. We hebben behoefte aan een betere toegang tot de gegevens van hele bevolkingsgroepen en aan een snel systeem voor het delen van gegevens op basis van toestemming. Om de ontdekking te versnellen, werkt shivom aan een wereldwijd project voor het verzamelen en delen van gegevens over virussen. Dit is een reactie op een oproep tot actie van het Innovatief Geneesmiddeleninitiatief van de Europese Unie. In Honduras koppelt Civitas – een startup app, de door de overheid uitgegeven ID-nummers van Honduras aan blockchain records. Deze records worden gebruikt om medische afspraken te traceren. Artsen scannen de app eenvoudigweg om de symptomen van een patiënt te controleren die door de telegeneeskundige diensten zijn geverifieerd en geregistreerd.
Dr. Raphael Yahalom van MIT en het Oxford-Hainan Research Institute werkt aan Trustup, een betrouwbaar raamwerk dat systematisch de manieren kan belichten waarop de gezondheidsgegevens op een blockchain zijn geregistreerd. Deze zijn betrouwbaarder dan de gegevens die in conventionele databases zijn opgeslagen. De afweging tussen privacy en openbare veiligheid hoeft niet zo scherp te zijn. We kunnen beiden bereiken door middel van zelfregulerende identiteiten. Individuen hebben hun gezondheidsdossiers in eigendom en kunnen kiezen om deze aan onderzoekers te geven
2. Just-in-time supply chain-oplossingen
Supply chain is kritieke infrastructuur voor onze wereldwijd verbonden economie.COVID-19 heeft deze onder enorme druk gezet. Hierdoor worden potentiële zwakke punten in het ontwerp in het licht gezet. We moeten de supply chains opnieuw opbouwen om transparant te zijn, zodat gebruikers snel toegang hebben tot informatie en erop kunnen vertrouwen dat deze accuraat is. De start-up RemediChain doet dat voor de farmaceutische industrie. Een van de medeoprichters, Dr. Philip Baker, was geïnteresseerd in het opsporen en recyclen van ongebruikte maar nog steeds effectieve medicijnen zoals die voor kanker. Hij zag blockchain als middel om hun chain of custody te herstellen.
3. Ondersteuning van de economie: hoe blokketen kan helpen
Als toeleveringsketens de machinerie van de wereldwijde handel zijn, dan is geld het smeermiddel. Toch is geld als drager van de ziekte een stressfactor geweest tijdens deze pandemie. We benadrukken het wat, waarom en hoe van digitaal geld als alternatief. Ook de kosten zijn een punt van zorg. Het op Ethereum gebaseerde Solve.Care platform verlaagt de administratieve kosten van de gezondheidszorg drastisch, zodat meer van het medische budget van een patiënt direct naar de zorg gaat. De gezondheidscrisis is ook een financiële crisis geworden. We kijken naar op blockchain gebaseerde financieringsoplossingen zoals Chained Finance en fondsenwervingsinspanningen zoals die van de Binance Charity Foundation. Tot slot kunnen gedecentraliseerde bestuursmodellen zoals die van blockchain startups Abridged en Aragon de manier waarop NGO’s, overheden en gemeenschappen op de crisis reageren, transformeren.
4. Een register met snelle respons voor medische professionals
De eerstelijns medische professionals zijn de helden en onze laatste verdedigingslinie. Blockchain platformen zoals Dock.io, ProCredEx en Zinc.work helpen de coördinatie tussen de verschillende regio’s, afdelingen en certificeringsinstanties te stroomlijnen.
5. Stimuleringsmodellen om verantwoord gedrag te belonen
Mensen reageren op prikkels. Blockchain dient als een mechanisme om de incentives van stakeholdergroepen rond issues en activiteiten te synchroniseren, waardoor gedragspatronen in het proces veranderen. Zo werkte de Heart and Stroke Foundation of Canada samen met Interac om een gezonde levensstijl op microbasis te stimuleren en werkte het University Health Network van Toronto samen met IBM om de controle over gezondheidsdossiers in handen van de patiënten te leggen.
hoe blockchain ons door deze pandemie helpt.